Okolica PDF Ispis E-mail

GRAD NIN 

 Nin nije samo povijesni gradić. Zajedno sa svojom okolicom pruža povoljne uvjete za odmor i rekreaciju, osobito za zdravstveni turizam. Oko Nina ima više dugih pješčanih laguna, odvojenih od prometa, industrijskih zona i buke, s posebnim mikroklimatskim odlikama. Plitko more uvučeno u kopno je 2-3 °C toplije od otvorenoga, a veći je salinitet i aerosol. More je čisto jer zbog plitkoće gotovo i nema pomorskog prometa. Tu je najveće poznato jadransko nalazište ljekovitoga morskog mulja peloida. Njegova primjena u zdravstvene svrhe traje od rimskog doba do danas. Danas je ondje mala ambulanta, a rehabilitacija se u ljetnim mjesecima provodi na otvorenomu.
Specijalitete domaće i međunarodne kuhinje nude brojne restauracije i konobe. Postoje mogućnosti za sport i rekreaciju, sportski ribolov i lovni turizam. U galeriji »Višeslav« tijekom cijele godine održavaju se izložbe poznatih hrvatskih slikara. U ljetnoj sezoni održavaju se zabavne večeri.
Sjeverno od Nina (13 km) leži otočić Zečevo, odvojen od kopna jarugom koja se za oseke može propješačiti. Na otočiću su redovnici-pustinjaci sagradili crkvicu u čast Gospe od Zečeva. God. 1500. Turci su zapalili crkvu i samostan, a prema legendi Gospin kip bacili u more, no Gospa je doplivala do Nina te se 5. svibnja svake godine Gospin kip prenosi na Zečevo.

NIN, naselje na obali južnog dijela Ninskog zaljeva na poluotoku Ždrijac, 17 km sjeverno od Zadra. Razvio se na niskom naplavnom poluotoku koji je prokopavanjem kanala u XIV. st. pretvoren u otočić; s kopnom je spojem mostićima. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo i turizam. Na regionalnoj je prometnici.

ZADAR

 Zadar je povijesni grad Hrvatske. Star cetiri tisuce godina! Kulturno, gospodarsko i administrativno središte Sjeverne Dalmacije. Grad je bogate duhovne i materijalne kulture, ali i turisticke tradicije i turistickog identiteta stvorenoga u sadašnjosti. Zadar je grad oko rimskog foruma, grad unutar sacuvanih bedema, grad starohrvatskih sakralnih spomenika. Prepun arhiva, muzeja, biblioteka, cuvar je književne i glazbene baštine. To je mjesto rodenja prvog hrvatskog romana i prvih novina na hrvatskom jeziku.

Zastitni znak grada je predromanicka crkva sv. Donata iz 9. st., a u Zadru se nalaze i najljepši primjerci romanike u Hrvatskoj: katedrala sv. Stošije iz 13. st., crkva sv. Krševana iz 12. st. i zvonik sv.Marije iz 1105 god.Tu su i mocni bedemi s reprezentativnim Luckim i Kopnenim vratima iz 16. st., Trg 3 bunara i Trg 5 bunara, Gradska loža i Gradska straža , mnogobrojne palace, a sve pod okriljem cak 4 sveca zastitnika: sv. Šime, sv. Stošije, sv. Krševana i sv. Zoila. Svjetski vrijedna Stalna izložba crkvene umjetnosti i tradicionalna manifestacija Glazbene veceri u sv. Donatu samo su dio velike kulturne ponude grada.

Tradicionalno je turisticki živahan. Turisticku atraktivnost Zadar gradi na sprezi kulture s turizmom, ali i kao središte raznih selektivnih programa: nautickog turizma i marina, hotela, okolici, kongresnog i vjerskog turizma, malih i intimnih ugostiteljskih ambijenata, prelijepih zona i kupališta, šetnica, ekoloških resursa, izleta u zanimljivu i djevicansku okolicu i drugih turistickih dogadanja.

 

 

 

Interaktivna Karta

Galerija

 
 
 ...pogledaj cijelu galeriju    


EnglishHrvatskiGerman
http://www.camp-pineta.com/images/wifi-logo-.jpg

Anketa

Kako vam se sviđa naš kamp
 

Prognoza

Temp: °
Wind Chill: °
Humidity: %
Speed:  
Direct.: °
Barom.:  
Show more details
Provided by: 

HNB tečajna lista

19.01.2018
Srednji
GBP GBP
1
8,417473
USD USD
1
6,072060
EUR EUR
1
7,426736
$ Odabir valute
= Odabir valute